9 Ιουλ 2023

Ο Κύκλος - Dave Eggers (The Circle, 2013)

- Λοιπόν, λυπάμαι που θα σου το πω, αλλά δεν είσαι και πολύ ενδιαφέρουσα πια. Κάθεσαι σ' ένα γραφείο δώδεκα ώρες τη μέρα και μόνο που έχεις να προσφέρεις είναι κάτι νούμερα που ούτε θα υπάρχουν ούτε θα τα θυμάται κανείς σε μία βδομάδα. Δεν αφήνεις πίσω σου ίχνη της ύπαρξής σου. Ούτε καν ένα σημάδι.
- Άντε γαμήσου.
- Και το χειρότερο είναι ότι δεν κάνεις τίποτα ενδιαφέρον πια. Δεν βλέπεις τίποτα, δεν λες τίποτα. Το παράδοξο είναι ότι όλοι εσείς νομίζετε πως βρίσκεστε στο επίκεντρο των πάντων, και συνεπώς οι απόψεις σαν είναι πιο πολύτιμες, όμως εσείς οι ίδιοι είστε λιγότερο ζωντανοί. Στοιχηματίζω ότι εδώ και μήνες δεν έχεις κάνει τίποτα εκτός οθόνης.
- Είσαι μεγάλος γαμιόλης. Και δηλαδή εσύ έχεις ενδιαφέρον; Εσύ ο ηλίθιος; Εσύ το παιδί-θαύμα που συναρπάζει τους πάντες;
- Νομίζω ότι νομίζεις πως με το να κάθεσαι στο γραφείο σου, να κατσουφιάζεις και να χαμογελάς νιώθεις σαν να ζεις μια συναρπαστική ζωή. Σχολιάζεις πράγματα, αντί να τα κάνεις. Κοιτάς φωτογραφίες, πατάς ένα χαμόγελο και νομίζεις ότι πήγες κιόλας. Τι θα γινόταν αν πήγαινες πραγματικά; Συνειδητοποιείς πόσο απίστευτα βαρετή έχεις γίνει;

Εκεί τα ένιωθε όλα οικεία. Δεν υπήρχαν προστριβές. Δεν χρειαζόταν να δίνει εξηγήσεις για τον εαυτό της ή το μέλλον του κόσμου... Ούτως ή άλλως της φαινόταν ολοένα και πιο δύσκολο να βρίσκεται εκτός... Υπήρχαν άστεγοι, με τη συνακόλουθη και δυσάρεστη βρώμα τους, υπήρχαν μηχανές που δεν δούλευαν, πατώματα και καθίσματα που δεν είχαν καθαριστεί και παντού επικρατούσε το χάος ενός κόσμου χωρίς τάξη.

Έμενε ολομόναχος σ' ένα σπιτάκι στο πουθενά. Φυσικά και θα πάθαινε κατάθλιψη και θα έπαιρνε το δρόμο της τρέλας και της παράνοιας. Ο τύπος είχε ήδη χαθεί. Μόνος εκεί πάνω, μακριά από χιλιάδες, εκατομμύρια μάλλον, ανθρώπους, που θα τον βοηθούσαν με όποιο τρόπο μπορούσαν, αν το ήξεραν.

- Πιστεύεις λοιπόν πως πρέπει όλοι να εντοπίζονται, να παρακολουθούνται;
- Πιστεύω πως όλα και όλοι πρέπει να φαίνονται. Και για να φαίνονται, πρέπει να παρακολουθούνται. Αυτά τα δύο πάνε μαζί.
- Ποιος θέλει όμως να παρακολουθείται συνεχώς;
- Εγώ. Θέλω να φαίνομαι. Θέλω απόδειξη ότι υπήρξα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: