29 Νοε 2009




25 Νοε 2009

Edgar Degas

"Η ΠΛΗΡΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗ ΓΛΥΠΤΩΝ ΤΟΥ EDGAR DEGAS"
http://www.herakleidon-art.gr/
74 ΧΑΛΚΙΝΑ ΓΛΥΠΤΑ ΤΟΥ ΝΤΕΓΚΑ ΑΠΟ ΞΕΧΑΣΜΕΝΑ ΕΚΜΑΓΕΙΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΔΩΝ
Η έκθεση, που θα περιοδεύσει σε ολόκληρο τον κόσμο, έχει ως πρώτο της σταθμό την Αθήνα.
"Πρωταγωνίστρια" της έκθεσης είναι η Μικρή Δεκατετράχρονη Χορεύτρια. Όλα τα γλυπτά είναι χυτευμένα από γύψινα εκμαγεία που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα και τα οποία είχαν γίνει από τα αρχικά κέρινα προπλάσματα του Ντεγκά κατά τη διάρκεια της ζωής του
Πέρα από τα 74 χάλκινα γλυπτά οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να δουν και δύο εκμαγεία, ενώ σε ειδικό χώρο θα παρουσιάζεται αναλυτικά ο τρόπος με τον οποίο ο καλλιτέχνης έπλαθε τα γλυπτά του με κερί, για να κατασκευάσει στη συνέχεια τις μήτρες από τις οποίες "γεννιόντουσαν" τα τελικά του έργα.
Η σημαντική αυτή έκθεση στο Μουσείο Ηρακλειδών θα διαρκέσει έως και τις 25 Απριλίου.
http://www.herakleidon-art.gr/el/index.cfm
Το Μουσείο Ηρακλειδών φιλοξενεί από την 27η Νοεμβρίου 2009 έως την 25η Απριλίου 2010 την έκθεση με τίτλο: "Η Πλήρης Συλλογή Γλυπτών του Edgar Degas". Η έκθεση παρουσιάζει και τα εβδομήντα τέσσερα μπρούντζινα γλυπτά του Edgar Degas με πρωταγωνίστρια τη "Μικρή Δεκατετράχρονη Χορεύτρια". Η συλλογή αυτών των γλυπτών ανήκει στο M.T. Abraham Center for the Visual Arts το οποίο την έχει ευγενώς δανείσει στο Μουσείο Ηρακλειδών για τους σκοπούς της έκθεσης.

Όλα τα γλυπτά είναι χυτευμένα από πρόσφατα ανακαλυμμένα γύψινα ομοιώματα, τα οποία είχαν γίνει από τα αρχικά κέρινα προπλάσματα του Degas κατά τη διάρκεια της ζωής του και με τη συγκατάθεσή του. Αυτό είναι αξιοσημείωτο δεδομένου ότι όλα τα άλλα μπρούντζινα γλυπτά που βλέπει κάποιος σήμερα σε μουσεία και αλλού, χυτεύθηκαν σε μπρούντζο από τα πρότυπα που έγιναν μετά τον θάνατο του καλλιτέχνη. Επομένως, τα μπρούντζινα γλυπτά στην έκθεση αυτή μπορούν να θεωρηθούν ως οι αρχικές εκδοχές και όλα τα άλλα ως δεύτερες εκδοχές αυτών των γλυπτών. Έτσι, για πρώτη φορά θα είναι δυνατόν για τους ειδήμονες, τους μελετητές και το ευρύ κοινό να συγκρίνουν τα μπρούντζινα γλυπτά του καλλιτέχνη στις προ και μετά καταστάσεις τους, γεγονός σχεδόν απαράμιλλο στην ιστορία της τέχνης. Παράλληλα, η έκθεση φιλοξενεί το σχέδιο του Edgar Degas: "Άλογα και Αναβάτες", 1872, μολύβι σε χαρτί, από τη συλλογή The George Economou Collection, Athens.
Στο πλαίσιο της έκθεσης, το Μουσείο εξέδωσε συλλεκτικό κατάλογο σε τρεις γλώσσες. Το συναρπαστικό δοκίμιο σε αυτό τον κατάλογο από τον κ. Walter Maibaum εκθέτει λεπτομερώς την ιστορία αυτής της ανακάλυψης και τις διαφορές ανάμεσα στις μπρούντζινες εκδοχές γλυπτών. Το αποκαλυπτικό δοκίμιο του Dr.Gregory Hedberg εστιάζει στο πιο σημαντικό γλυπτό του Degas, τη "Μικρή Δεκατετράχρονη Χορεύτρια", ενώ το δοκίμιο της Dr. June Hargrove σχολιάζει τη σχέση ανάμεσα στα δισδιάστατα και τρισδιάστατα έργα του Edgar Degas, έτσι ώστε να μπορούν να γίνουν κατάλληλες συγκρίσεις.
Το Μουσείο έχει επιλεγεί ως ο διοργανωτής αυτής της έκθεσης, η οποία θα περιοδεύσει ανά τον κόσμο με την πόλη της Αθήνας να αποτελεί τον πρώτο της σταθμό, συγκεντρώνοντας το παγκόσμιο ενδιαφέρον, δεδομένου ότι είναι η πρώτη φορά που εκτίθενται γλυπτά του Degas στην Ελλάδα, αλλά και η πρώτη φορά που εκτίθενται όλα μαζί αυτά τα εβδομήντα τέσσερα αξιοθαύμαστα μπρούντζινα γλυπτά.

24 Νοε 2009

Gilbert & George

Τη νέα έκθεση των θεμελιωτών της σύγχρονης εννοιοκρατικής αβάν-γκαρντ, Gilbert & George, με τίτλο "Jack Freak Pictures" παρουσιάζει η Γκαλερί Bernier/Eliades στο Θησείο. Στα εγκαίνια της έκθεσης στις 19 Νοεμβρίου θα παραστεί το καλλιτεχνικό δίδυμο, το οποίο μία ημέρα νωρίτερα θα συμμετάσχει σε ανοιχτή συζήτηση στο Μουσείο Μπενάκη. Η νέα έκθεση περιλαμβάνει μία σειρά έργων που δημιούργησαν αποκλειστικά για τη συγκεκριμένη έκθεση στην Αθήνα.

Πατέρες της σύγχρονης βρετανικής τέχνης, οι Gilbert & George, χρησιμοποιούν σαν βασικό τους "υλικό" τον ίδιο τους τον εαυτό –ανατρέπουν την καλλιτεχνική διαδικασία- και παρουσιάζονται οι ίδιοι σαν "ζωντανά γλυπτά" (Living Sculptures).

Μέσα από επικά κολλάζ επιχρωματισμένων φωτογραφιών (Photo-Pieces), η εικονογραφία τους δανείζεται από τη γλώσσα της διαφήμισης, της performance, της ζωντανής τηλεόρασης και της γιγαντοαφίσας, για να σχολιάσει το σεξ, τη βία, την ηθική, τις κοινωνικές σχέσεις και προκαταλήψεις – την αναζήτηση μιας νέας ατομικότητας.

Στα καινούργια τους έργα οι Gilbert & George θίγουν το σημερινό τρόπο ζωής και τις βασικές αξίες της ανθρώπινης ύπαρξης μέσα από ένα σύνολο σχεδίων, σκηνών, κειμένων, λέξεων, συμπεριφορών και ετερόκλητων στοιχείων όπως μετάλια, σημαίες, χάρτες, δέντρα, πινακίδες και γκράφιτι του Ανατολικού Λονδίνου -όπου οι ίδιοι οι καλλιτέχνες ζουν κι εργάζονται πάνω απο σαράντα χρόνια.

Χαρακτηριστικό μοτίβο είναι το κόκκινο, λευκό και μπλε σχέδιο του Union Jack, όπως αλλιώς ονομάζεται η βρετανική σημαία.

Οι Gilbert & George ήρθαν για πρώτη φορά στην Αθήνα το 2001, δείχνοντας στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών ένα μεγάλο μέρος του έργου τους. Δημιούργησαν τότε στο κοινό μια πρώτη εντύπωση για το νόημα της δουλειάς τους, εξοικειώνοντας κάποιους με την επιμονή τους να είναι ο «εαυτός τους» υλικό της τέχνης τους.

Γκαλερί Bernier/Eliades, Θησείο / www.bernier-eliades.gr

17 Νοε 2009

16 Νοε 2009

8 Νοε 2009

μέρες...

είμαι ο μόνος που δεν βλέπει διαφορές εδώ και κάνα μήνα... πρέπει να περάσουν και οι εκατό ημέρες... πραγματικά δυσκολεύομαι να κατανοήσω την αισιοδοξία των πρασίνων. σαν το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα, κόκκινοι ή πράσινοι, κι αν μπουν και οι κίτρινοι στο παιχνίδι είναι για τα 'μάτια' μας και μόνο. δηλαδή το χρώμα μας πειράζει σ' αυτήν την παράδοση-παραλαβή... και διαβάζουμε και βλέπουμε αλλά και ζούμε... σαν το νεόχτιστο να έμεινε ακατοίκητο γιατί δεν έπιασε την καλή τιμή... καληνύχτα μας ρε!

4 Νοε 2009