24 Νοε 2009

Gilbert & George

Τη νέα έκθεση των θεμελιωτών της σύγχρονης εννοιοκρατικής αβάν-γκαρντ, Gilbert & George, με τίτλο "Jack Freak Pictures" παρουσιάζει η Γκαλερί Bernier/Eliades στο Θησείο. Στα εγκαίνια της έκθεσης στις 19 Νοεμβρίου θα παραστεί το καλλιτεχνικό δίδυμο, το οποίο μία ημέρα νωρίτερα θα συμμετάσχει σε ανοιχτή συζήτηση στο Μουσείο Μπενάκη. Η νέα έκθεση περιλαμβάνει μία σειρά έργων που δημιούργησαν αποκλειστικά για τη συγκεκριμένη έκθεση στην Αθήνα.

Πατέρες της σύγχρονης βρετανικής τέχνης, οι Gilbert & George, χρησιμοποιούν σαν βασικό τους "υλικό" τον ίδιο τους τον εαυτό –ανατρέπουν την καλλιτεχνική διαδικασία- και παρουσιάζονται οι ίδιοι σαν "ζωντανά γλυπτά" (Living Sculptures).

Μέσα από επικά κολλάζ επιχρωματισμένων φωτογραφιών (Photo-Pieces), η εικονογραφία τους δανείζεται από τη γλώσσα της διαφήμισης, της performance, της ζωντανής τηλεόρασης και της γιγαντοαφίσας, για να σχολιάσει το σεξ, τη βία, την ηθική, τις κοινωνικές σχέσεις και προκαταλήψεις – την αναζήτηση μιας νέας ατομικότητας.

Στα καινούργια τους έργα οι Gilbert & George θίγουν το σημερινό τρόπο ζωής και τις βασικές αξίες της ανθρώπινης ύπαρξης μέσα από ένα σύνολο σχεδίων, σκηνών, κειμένων, λέξεων, συμπεριφορών και ετερόκλητων στοιχείων όπως μετάλια, σημαίες, χάρτες, δέντρα, πινακίδες και γκράφιτι του Ανατολικού Λονδίνου -όπου οι ίδιοι οι καλλιτέχνες ζουν κι εργάζονται πάνω απο σαράντα χρόνια.

Χαρακτηριστικό μοτίβο είναι το κόκκινο, λευκό και μπλε σχέδιο του Union Jack, όπως αλλιώς ονομάζεται η βρετανική σημαία.

Οι Gilbert & George ήρθαν για πρώτη φορά στην Αθήνα το 2001, δείχνοντας στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών ένα μεγάλο μέρος του έργου τους. Δημιούργησαν τότε στο κοινό μια πρώτη εντύπωση για το νόημα της δουλειάς τους, εξοικειώνοντας κάποιους με την επιμονή τους να είναι ο «εαυτός τους» υλικό της τέχνης τους.

Γκαλερί Bernier/Eliades, Θησείο / www.bernier-eliades.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: