Εκοιμήθη χθες Κυριακή, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου Απόστολος, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες νοσηλευόταν στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης μετά από δεύτερο εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη. Η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτου Πολυανής και Κιλκισίου θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου στις 14:00 στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κιλκίς. Το σκήνωμα του εκλιπόντος θα παραμένει εκτεθειμένο για προσκύνηση στον Μητροπολιτικό Ναό καθόλη τη διάρκεια των ημερών αυτών. Το πρωί της Δευτέρας και της Τρίτης θα τελεσθεί θεία λειτουργία υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του κεκοιμημένου Αρχιερέα και Ποιμενάρχου. Η ταφή θα γίνει στον αύλειο χώρο της Ιεράς Μονής του Αγίου Γεωργίου Λόφου Κιλκίς. Η νεκρώσιμη πομπή θα κατευθυνθεί πεζή από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό δια μέσου των οδών Ελευθερίου Βενιζέλου και Αγίου Γεωργίου στην Ιερά Μονή όπου θα ενταφιασθεί παραπλεύρως του προκατόχου Μητροπολίτου Χαρίτωνος. Μετά το τέλος της ταφής θα δοθεί δεξίωση στην Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Κιλκίς. Όσοι επιθυμούν να καταθέσουν στεφάνι στη μνήμη του εκλιπόντος ποιμενάρχου μπορούν αντί αυτού να προσφέρουν οικονομική ενίσχυση προς τα φιλανθρωπικά ιδρύματα της Ιεράς Μητροπόλεως Πολυανής και Κιλκισίου. Λόγω της τέλεσης της εξοδείου ακολουθίας του Μακαριστού Αποστόλου, αύριο Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου και ώρα 14:00 μ.μ., ο Νομάρχης Κιλκίς αποφάσισε τη διακοπή των μαθημάτων στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και της λειτουργίας των Δημοσίων Υπηρεσίων, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου από τις 12:00 μ.μ., καθώς και το κλείσιμο όλων των καταστημάτων από την 12:00 μ.μ. έως την 18:00 μ.μ.
Ο μακαριστός Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κυρός Απόστολος (κατά κόσμον Απόστολος Παπακωνσταντίνου) γεννήθηκε στον Αλμυρό της Μαγνησίας το 1924. Παρακολούθησε τα εγκύκλια μαθήματα στο Βόλο και αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1947. Μετά την εκπλήρωση των μακροχρόνιων στρατιωτικών υποχρεώσεων του χειροτονήθηκε στην Αθήνα το 1950 διάκονος και ως μέλος της Ιεραποστολικής Αδελφότητας «Ζωή» απεστάλη ιεροκήρυκας στην Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης, όπου υπηρέτησε επί δεκαεπτά έτη. Το έτος 1967 εξελέγη Μητροπολίτης Ζακύνθου, όπου συνέχισε να επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ποιμαντική προσέγγιση της νεολαίας και το κήρυγμα του Ευαγγελίου, επηρεασμένος από την πατερική θεολογική σκέψη και την νεώτερη διατύπωσή της, που επιχείρησαν οι Ρώσοι της Διασποράς. Τον Ιούνιο του 1974 και κατά τη διάρκεια της δικτατορίας με την 3η και 7η Συντακτική Πράξη, αποχωρίσθηκε από τον ποίμνιο της Μητροπόλεως Ζακύνθου. Διέμεινε ως έκπτωτος Μητροπολίτης στην Κοζάνη επί δεκαεπτά έτη με την ευλογία του μακαριστού Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης Δονυσίου Ψαριανού. Σε αυτό το διάστημα με τη βοήθεια των συνεργατών και την άδεια του Μητροπολίτου Δημητριάδος και μετέπειτα Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου ίδρυσε κατασκηνώσεις στον Πτελεό Μαγνησίας, για να δώσει την ευκαιρία σε νέους να ακούσουν το μήνυμα του Ευαγγελίου και να αποκτήσουν λειτουργικά βιώματα, σεβόμενος τους πολιτιστικούς κώδικες της εποχής τους. Το 1991 για λόγους τυπικούς τοποθετήθηκε από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος και τον τότε Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ στην Ιερά Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου, την οποία ποίμανε επί 18 έτη. Καρπός της διακονίας του υπήρξε η κάλυψη των κενών εφημεριακών θέσεων, η σύγκληση δύο κληρικολαϊκών συνάξεων, η ίδρυση του εκκλησιαστικού Λυκείου Κιλκίς Κύριλλος-Μεθόδιος, ο διορισμός γυναικών μελών σε όλα τα εκκλησιαστικά συμβούλια των ενοριών, η επαναδραστηριοποίηση του τοπικού Ερυθρού Σταυρού, η λειτουργία νεανικών κατασκηνώσεων και η δημιουργία τριών Ιδρυμάτων: Για τη στήριξη των Πολύτεκνων οικογενειών, την ενίσχυση των Αναξιοπαθούντων και το Μορφωτικό Ιδρυμα με δραστηριότητες, το Πολυάνειο Ωδείο και το Τμήμα διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας για ορθοδόξους σπουδαστές από όλη την οικουμένη. Η συνεχής γραπτή κηρυκτική δραστηριότητα της αρχιερατείας του στο Κιλκίς έχει δημοσιευθεί σε τέσσερα Κυριακοδρόμια με τον τίτλο «Διακονία Λόγου» 1995, «Σταυροαναστάσιμα μηνύματα» 1997, «Προς Οικοδομήν της χρείας» 2000, «Πώς θα πιστέψουν αν δεν ακούσουν» 2004.
2 σχόλια:
Εκοιμήθη χθες Κυριακή, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου Απόστολος, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες νοσηλευόταν στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης μετά από δεύτερο εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη.
Η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτου Πολυανής και Κιλκισίου θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου στις 14:00 στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κιλκίς. Το σκήνωμα του εκλιπόντος θα παραμένει εκτεθειμένο για προσκύνηση στον Μητροπολιτικό Ναό καθόλη τη διάρκεια των ημερών αυτών. Το πρωί της Δευτέρας και της Τρίτης θα τελεσθεί θεία λειτουργία υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του κεκοιμημένου Αρχιερέα και Ποιμενάρχου.
Η ταφή θα γίνει στον αύλειο χώρο της Ιεράς Μονής του Αγίου Γεωργίου Λόφου Κιλκίς. Η νεκρώσιμη πομπή θα κατευθυνθεί πεζή από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό δια μέσου των οδών Ελευθερίου Βενιζέλου και Αγίου Γεωργίου στην Ιερά Μονή όπου θα ενταφιασθεί παραπλεύρως του προκατόχου Μητροπολίτου Χαρίτωνος.
Μετά το τέλος της ταφής θα δοθεί δεξίωση στην Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Κιλκίς.
Όσοι επιθυμούν να καταθέσουν στεφάνι στη μνήμη του εκλιπόντος ποιμενάρχου μπορούν αντί αυτού να προσφέρουν οικονομική ενίσχυση προς τα φιλανθρωπικά ιδρύματα της Ιεράς Μητροπόλεως Πολυανής και Κιλκισίου. Λόγω της τέλεσης της εξοδείου ακολουθίας του Μακαριστού Αποστόλου, αύριο Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου και ώρα 14:00 μ.μ., ο Νομάρχης Κιλκίς αποφάσισε τη διακοπή των μαθημάτων στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και της λειτουργίας των Δημοσίων Υπηρεσίων, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου από τις 12:00 μ.μ., καθώς και το κλείσιμο όλων των καταστημάτων από την 12:00 μ.μ. έως την 18:00 μ.μ.
Ο μακαριστός Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κυρός Απόστολος (κατά κόσμον Απόστολος Παπακωνσταντίνου) γεννήθηκε στον Αλμυρό της Μαγνησίας το 1924. Παρακολούθησε τα εγκύκλια μαθήματα στο Βόλο και αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1947. Μετά την εκπλήρωση των μακροχρόνιων στρατιωτικών υποχρεώσεων του χειροτονήθηκε στην Αθήνα το 1950 διάκονος και ως μέλος της Ιεραποστολικής Αδελφότητας «Ζωή» απεστάλη ιεροκήρυκας στην Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης, όπου υπηρέτησε επί δεκαεπτά έτη. Το έτος 1967 εξελέγη Μητροπολίτης Ζακύνθου, όπου συνέχισε να επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ποιμαντική προσέγγιση της νεολαίας και το κήρυγμα του Ευαγγελίου, επηρεασμένος από την πατερική θεολογική σκέψη και την νεώτερη διατύπωσή της, που επιχείρησαν οι Ρώσοι της Διασποράς. Τον Ιούνιο του 1974 και κατά τη διάρκεια της δικτατορίας με την 3η και 7η Συντακτική Πράξη, αποχωρίσθηκε από τον ποίμνιο της Μητροπόλεως Ζακύνθου. Διέμεινε ως έκπτωτος Μητροπολίτης στην Κοζάνη επί δεκαεπτά έτη με την ευλογία του μακαριστού Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης Δονυσίου Ψαριανού. Σε αυτό το διάστημα με τη βοήθεια των συνεργατών και την άδεια του Μητροπολίτου Δημητριάδος και μετέπειτα Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου ίδρυσε κατασκηνώσεις στον Πτελεό Μαγνησίας, για να δώσει την ευκαιρία σε νέους να ακούσουν το μήνυμα του Ευαγγελίου και να αποκτήσουν λειτουργικά βιώματα, σεβόμενος τους πολιτιστικούς κώδικες της εποχής τους. Το 1991 για λόγους τυπικούς τοποθετήθηκε από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος και τον τότε Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ στην Ιερά Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου, την οποία ποίμανε επί 18 έτη.
Καρπός της διακονίας του υπήρξε η κάλυψη των κενών εφημεριακών θέσεων, η σύγκληση δύο κληρικολαϊκών συνάξεων, η ίδρυση του εκκλησιαστικού Λυκείου Κιλκίς Κύριλλος-Μεθόδιος, ο διορισμός γυναικών μελών σε όλα τα εκκλησιαστικά συμβούλια των ενοριών, η επαναδραστηριοποίηση του τοπικού Ερυθρού Σταυρού, η λειτουργία νεανικών κατασκηνώσεων και η δημιουργία τριών Ιδρυμάτων: Για τη στήριξη των Πολύτεκνων οικογενειών, την ενίσχυση των Αναξιοπαθούντων και το Μορφωτικό Ιδρυμα με δραστηριότητες, το Πολυάνειο Ωδείο και το Τμήμα διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας για ορθοδόξους σπουδαστές από όλη την οικουμένη.
Η συνεχής γραπτή κηρυκτική δραστηριότητα της αρχιερατείας του στο Κιλκίς έχει δημοσιευθεί σε τέσσερα Κυριακοδρόμια με τον τίτλο «Διακονία Λόγου» 1995, «Σταυροαναστάσιμα μηνύματα» 1997, «Προς Οικοδομήν της χρείας» 2000, «Πώς θα πιστέψουν αν δεν ακούσουν» 2004.
Δημοσίευση σχολίου