7 Μαρ 2022

Ημερολόγιο, Εβδομάδα 2: 3 Μαρ - 9 Μαρ 2022

3 Μαρ. (Πέμπτη)

Διαμαρτυρίες στη Ρωσία, υπάρχει η φήμη συλλήψεων ατόμων που συμμετέχουν σε ειρηνικές διαδηλώσεις στη Μόσχα. Ο Αμερικανός πρόεδρος αποκαλεί τον ομόλογο του ''δικτάτορα''. Η Ρωσία περιγράφει την επίθεσή της στην Ουκρανία ως «ειδική επιχείρηση» και όχι ως εισβολή που επιδιώκει εδαφική προσάρτηση. 875.000 πρόσφυγες έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία. Το Κρεμλίνο δηλώνει ότι Ρώσοι αξιωματούχοι είναι έτοιμοι να πραγματοποιήσουν δεύτερο γύρο συνομιλιών με την Ουκρανία, αλλά προσθέτει ότι δεν είναι σαφές εάν θα εμφανιστούν Ουκρανοί αξιωματούχοι. Περισσότερες εταιρείες αποσύρονται από τη Ρωσία, μεταξύ άλλων οι Exxon - Mobil, Apple και Boeing. Ρωσικές εταιρείες διαθνών συμφερόντων τίθενται σε καθεστώς πτώχευσης. Η τιμή του πετρελαίου φτάνει τα $110 το βαρέλι. Οι κολοσσοί των διανομών όπως η σουηδική MAERSK κι άλλες εταιρείες διακόπτουν τις μεταφορές προς Ρωσία. Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει ετοιμάσει ένα πακέτο βοήθειας 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 350 εκατομμυρίων δολαρίων σε άμεσα κεφάλαια.

4 Μαρ. 

Δημοσιογραφικός πυρηνικός εφιάλτης ύστερα από πυρκαγιά  στο μεγαλύτερο εργοστάσιο της Ευρώπης στην πόλη Ζαπορίζια. Τα ίδια και κατά την κατάληψη του εργοστασίο στο Τσερνομπίλ. Πιο δημοφιλής από ποτέ η αναζήτηση στο Google «πώς να φύγω από τη Ρωσία». Πάνω από τα 2.000 δολάρια ανά ουγκιά κινούνται οι τιμές του χρυσού. Περισσότεροι από 1,5 εκατ. πρόσφυγες εγκατέλειψαν την Ουκρανία τις πρώτες 10 ημέρες των συμπλοκών. Visa και Mastercard διακόπτουν τις συναλλαγές των καρτών τους στη Ρωσία.

5 Μαρ.

20χρονος Ρώσος αθλητής της γυμναστικής τερμάτισε τρίτος στον τελικό των παράλληλων ράβδων στο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυμνστικής στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα, και είχε το γράμμα "Z" (σύμβολο υποστήριξης για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία) σε περίοπτη θέση στο μπροστινό μέρος της στολής του καθώς στεκόταν δίπλα στον Ουκρανό αθλητή που κέρδισε το χρυσό. 20.000 ξένοι εθελοντές - μισθοφόροι έχουν συμπληρώσει τις αιτήσεις στις κατατόπου Ουκρανικές πρεσβείες σε όλο τον κόσμο και βρίσκονται στα πεδία των μαχών. Συζητήσεις ΗΠΑ με Πολωνία για αποστολή μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία. Προσπαθώντας να φτάσουν στους συγγενείς τους, στην απέναντι πλευρά της Μάγχης, περίπου 150 Ουκρανοί που πήγαν στο Καλαί της Γαλλίας, είδαν τους Βρετανούς εκπροσώπους να τους ζητούν «να κάνουν στροφή 180 μοιρών» και «να πάνε στο Παρίσι ή τις Βρυξέλλες» για να πάρουν βίζα από τα κατά τόπους προξενεία.

6 Μαρ.

Δύο απόπειρες απομάκρυνσης των αμάχων από τη Μαριούπολη και τη Βολνοβάχα το Σαββατοκύριακο 5 και 6 Μαρτίου απέτυχαν λόγω της παραβίασης της κατάπαυσης του πυρός, με το Κίεβο και τη Μόσχα να αλληλοκατηγορούνται. «Aν δημιουργήσουμε ζώνη απαγόρευσης πτήσεων και ένα μόνο αεροσκάφος του ΝΑΤΟ καταρριφθεί, θα ξεσπάσει τρίτος παγκόσμιος πόλεμος», δηλώνει ο Ιταλός υπουργός εξωτερικών. Τουρκικά drones που έχουν πουληθεί στην Ουκρανία πλήττουν ρωσικά τεθωρακισμένα έξω από το Χάρκοβο. 

«Η Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, έχει εγγραφεί εντελώς στις τάξεις των συνηγόρων του καθεστώτος του Κιέβου, ενώ η ρωσοφοβική υστερία που καλλιεργείται από τις Αρχές έχει φτάσει σε σημείο βρασμού», σημειώνει η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ και συνεχίζει: «Υποκριτικά μιλούν για «απρόκλητη επίθεση» εναντίον της Ουκρανίας, για πρώτη φορά από τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο «μαζική εισβολή» κ.α. Σε αυτή τη βάση λαμβάνονται βαθύτατα εσφαλμένες, εγκληματικές αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής όπλων στην Ουκρανία. Στο τέλος, τα όπλα θα στραφούν και εναντίον των αμάχων, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων, τους οποίους τα ουκρανικά εθνικιστικά τάγματα χρησιμοποιούν ως ανθρώπινη ασπίδα και οι οποίοι έχουν ήδη πέσει θύματα αυτής της απάνθρωπης τακτικής. Στο όνομα των συλλογικών δυτικών σχεδιασμών – να κάνουν κακό στη Ρωσία με κάθε κόστος – θυσιάστηκε η κοινή λογική. Οι διμερείς δεσμοί καταστρέφονται σκοπίμως, και οι ρωσοελληνικές σχέσεις, δυστυχώς, δεν αποτελούν εξαίρεση. Η Αθήνα υποστηρίζει ενεργά το καθεστώς κυρώσεων της ΕΕ. Μας αποδίδουν δήθεν «ενεργειακό εκβιασμό», διακηρύσσουν ως στόχο την τάχιστη απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, οι αδιάκοπες προμήθειες του οποίου επί δεκαετίες αποτελούν σταθεροποιητικό παράγοντα για τον εθνικό ενεργειακό τομέα. Με τη συλλογική ντιρεκτίβα των Βρυξελλών, ο ελληνικός ουρανός έκλεισε για τις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες. Δόθηκε η διαταγή για αναστολή της κάθε συνεργασίας στον τομέα του πολιτισμού, για την διακοπή των Κοινών Αφιερωματικών Ετών. Ακούγονται εκκλήσεις για πλήρη παύση κάθε συνεργασίας. Ουσιαστικά, για χάρη των ασαφών και αμφίβολων στόχων, η ηγεσία της Ελλάδας είναι έτοιμη να μηδενίσει την ίδια την κοινή μας ιστορική κληρονομιά, που μόλις χθες η ίδια χαρακτήριζε ως φυσικό της πλεονέκτημα στη συνεργασία με τη Ρωσία. Ο χρόνος θα τα βάλει όλα στη θέση τους, θα δείξει ποιος είχε δίκιο και ποιος – την κρίσιμη στιγμή – έδειξε έλλειψη διορατικότητας, έκανε λάθος επιλογή. Πιστεύουμε, ότι οι αιώνιοι δεσμοί που συνδέουν τους λαούς της Ρωσίας και της Ελλάδας θα αντέξουν και σ’ αυτές τις δοκιμασίες.»

7 Μαρ.

Το σχέδιο της Μόσχας για εκκένωση αμάχων στη Ρωσία και τη Λευκορωσία είναι «ανήθικο», λέει το Κίεβο, μετά την κατάρρευση των προηγούμενων εκεχειριών και απορρίπτει τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους προς Ρωσία και Λευκορωσία που πρότεινε η Μόσχα. Η Τουρκία ανακοινώνει ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα έχουν διαβουλεύσεις στην Αττάλεια την Πέμπτη, στην πρώτη συνάντηση από την αρχή των συγκρούσεων. Η Τουρκία προσπαθεί να παίξει ρόλο διαμεσολαβητή και να παραμείνει ο επιτυχημένος ουδέτερος, 12 μέρες από την αρχή της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» του ρωσικού στρατού. Η Ρωσία απαιτεί από την Ουκρανία να σταματήσει τη στρατιωτική δράση, να αλλάξει το Σύνταγμά της για να κατοχυρώσει ουδετερότητα, να αναγνωρίσει την Κριμαία ως ρωσικό έδαφος και να αναγνωρίσει τις «αυτονομιστικές δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ» ως ανεξάρτητα εδάφη, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ενόψει του τρίτου γύρου διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Νέο ρεκόρ καταγράφει  την Τρίτη 8 Μαρτίου (μετά την Καθαρά Δευτέρα) η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο ελληνικό χρηματιστήριο, σε συνέχεια των ανατιμήσεων - ρεκόρ στην τιμή του φυσικού αερίου. Συγκεκριμένα η τιμή στην προημερήσια αγορά διαμορφώνεται στα 426,9 ευρώ ανά μεγαβατώρα (από 279 σήμερα) με τη μέγιστη τιμή να φθάνει στα 600,07 ευρώ και την ελάχιστη στα 210,09 ευρώ. Η ζήτηση αύριο καλύπτεται σύμφωνα με τον προγραμματισμό κατά κύριο λόγο από τις μονάδες φυσικού αερίου (48,8%) ενώ σημαντική είναι και η συμμετοχή των λιγνιτικών μονάδων (18,83%). Στο 21,86% είναι η συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών και μόλις 2,79% οι εισαγωγές.

8 Μαρ.

Ο Ουκρανός πρόεδρος συνεχίζει με καθημερινά τηλεοπτικά μηνύματα να πείσει τον κόσμο αλλά κυρίως το ΝΑΤΟ να σταματήσουν τη γενοκτονία όπως ονομάζει την επίθεση της Ρωσίας. Η Αμερική προσπαθεί να αποκόψει την τροφοδοσία σε πετρέλαιο της Ρωσίας και να την θέσει σε γενικότερο εμπάργκο. Ένα αμερικανικό κι ένα γαλλικό αεροπλανοφόρο στα ελληνικά ύδατα. 

9 Mαρ.

Κυρώσεις από ΕΕ και ΗΠΑ σε Λευκορωσία. Η Γερμανία δεν στέλνει μαχητικά στην Ουκρανία. Μπλακ άουτ στο υπό ρωσική κατοχή Τσερνόμπιλ Η Κλασσική Συμφωνική Ορχήστρα του Κιέβου συγκεντρώθηκε στην πλατεία Μαϊντάν, με στόχο την ανάταση του ηθικού όσων παρέμειναν στην ουκρανική πρωτεύουσα. Καθώς οι ρωσικές δυνάμεις σφίγγουν τον κλοιό γύρω από το Κίεβο, οι μουσικοί έπαιξαν έργα Ουκρανών και Ευρωπαίων συνθετών, καθώς και τον εθνικό ύμνο της χώρας, μπροστά σε δεκάδες περαστικούς, αλλά και σε χιλιάδες τηλεθεατές.

10 Mαρ.

Μικρή βελτίωση των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου. Τα διεθνή χρηματιστήρια έχουν άνοδο. Ίσως προεξοφλούν το σύντομο τέλος αυτού του πολέμου. Παρόλα αυτά στη χώρα τα πάντα εκτοξεύονται και ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι για 10 χρόνια έχει διαφόρων ειδών κρίσεις. Η συνάντηση των ΥΠΕΞ Ουκρανίας και Ρωσίας στην Αττάλεια ολοκληρώθηκε χωρίς ουσιαστική πρόοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: