7 Μαρ 2022

Ημερολόγιο, Εβδομάδα 1: 21 Φεβ - 2 Μαρ 2022

21 Φεβ. (Δευτέρα)

Ο Ρώσος πρόεδρος αναγνωρίζει τις περιοχές στην Ανατολική Ουκρανία (Luhansk & Donetsk) ως αυτόνομες. Σε τηλεοπτικό διάγγελμα (φορώντας μια στραβά δεμένη γραβάτα και με τα δύο χέρια στο τραπέζι) δηλώνει στο λαό του και στην Ευρώπη με κάθε σοβαρότητα: «Η Ουκρανία για εμάς δεν είναι απλώς μια γειτονική χώρα. Είναι αναπόσπαστο μέρος της δικής μας ιστορίας , πολιτισμού και πνευματική συνέχεια» και συνεχίζει «Είναι απαραίτητο να ληφθεί μια απόφαση που έχει καθυστερήσει πολύ». Διατάζει το Ρωσικό στρατό να υπερασπιστεί τα μέρη όπου το Ρώσικο στοιχείο είναι κυρίαρχο. Ο Ουκρανός πρόεδρος και πρώην ηθοποιός δηλώνει ότι η χώρα του δεν φοβάται κανέναν και τίποτα.

Ουκρανοί εθνικιστές καθώς και ακτιβιστές πολιτικών δικαιωμάτων και καλλιτέχνες χρησιμοποίησαν τον όρο «αποκομμουνοποίηση» για να περιγράψουν την πορεία τους «προς την Ευρώπη» μετά την φιλοευρωπαϊκή επανάσταση της πλατείας Μαϊντάν το 2014. Ο εβδομηντάχρονος Ρώσος πρόεδρος χρησιμοποιεί τον όρο «αποναζισμός» και αυτός είναι ο (υποτιθέμενος) λόγος για την εισβολή στην γειτονική χώρα.

22 Φεβ.

Το Ρωσικό κοινοβούλιο δίνει την εξουσία στον πρόεδρο να χρησιμοποιήσει τις στρατιωτικές δυνάμεις εκτός της Ρωσίας. Ακυρώνεται συνάντηση του κορυφαίου Αμερικανού διπλωμάτη με τον Ρώσο ομόλογο του. Η Αμερική ξεκινάει να μπλοκάρει τις Ρωσικές τράπεζες που ελέγχονται από το Κρεμλίνο καθώς και Ρώσους ολιγάρχες κι υποστηρικτές του προέδρου. Η Γερμανία παγώνει τη διαδικασία ολοκλήρωσης του αγωγού διακίνησης φυσικού αερίου Nord Stream 2, ιδιοκτησίας Gazprom. Το εν λόγω έργο αντιμετωπιζόταν προβληματικά από το προηγούμενο έτος όταν ο Αμερικανός πρόεδρος μαζί με την Γερμανίδα καγκελάριο τον Ιούλιο του 2021 χαρακτήριζε τον αγωγό ως ένα ''πολοτικό όπλο''.

23 Φεβ.

Η Ουκρανία κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. H Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αμερική ξεκινάνε τα μέτρα εναντίον της Ρωσίας. Αν συμβεί η Ρωσική εισβολή θα πρόκειται για παραβίαση του Μνημονίου της Βουδαπέστης του 1994, που είχε ως αποτέλεσμα την οικειοθελή παράδοση των πυρηνικών όπλων της Ουκρανίας. Σε αντάλλαγμα, οι υπογράφοντες Ρωσία, Βρετανία και Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύτηκαν να σεβαστούν την κυριαρχία της Ουκρανίας και τα υπάρχοντα σύνορα.

24 Φεβ.

Ξεκινάει από την Ρωσία μια ευρείας κλίμακας επίθεση στην Ουκρανία. H Αμερική που προειδοποιούσε για μέρες αποκαλεί την επίθεση ''προμελετημένη''. Ο πρόεδρος καλεί τους Ουκρανούς να υπερασπιστούν την πατρίδα τους. Οι ΗΠΑ δεν επιτρέπεται να εξάγουν ευαίσθητες τεχνολογίες στη Ρωσία σε αεροηλεκτρονικά, ημιαγωγούς, τηλεπικοινωνίες και άλλους τομείς. Το χρηματιστήριο της Μόσχας υποχωρεί κατά 45 τοις εκατό χωρίς προηγούμενο. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πραγματοποιεί έκτακτη σύνοδο για να καταδικάσει την «απρόκλητη και αδικαιολόγητη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας».

25 Φεβ.

50.000 Oυκρανοί εγκαταλείπουν τη χώρα. Τα ειδησεογραφικά αναφέρουν ότι οι Ρώσοι πλησιάζουν το Κίεβο. Η Ρωσία ασκεί βέτο σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που της ζητά να αποσύρει άνευ όρων τα στρατεύματά της από την Ουκρανία. Τα ρωσικά στρατεύματα καταλαμβάνουν τώρα μέρος της δεύτερης μεγαλύτερης χώρας στην Ευρώπη.

26 Φεβ.

Η Πολωνία αναφέρει ότι 100.000 Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν περάσει τα σύνορα. Ο Ουκρανός πρόεδρος αρνείται την πρόταση των ΗΠΑ για εκκένωση, λέγοντας ότι «ο αγώνας είναι εδώ». Διαψεύδει επίσης ρωσικές αναφορές ότι έφυγε από την πρωτεύουσα, δημοσιεύοντας ένα βίντεο με ανώτερα μέλη του υπουργικού συμβουλίου στους δρόμους του Κιέβου, λέγοντας ότι συμμετέχουν στον αγώνα για τη χώρα τους. Η προπαγάνδα είναι ευδιάκριτη κι από τις δυο μεριές. Η ΕΕ λέει ότι θα λάβει μέτρα για να εμποδίσει την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει τα αποθεματικά της που υπολογίζονται στα 630 δισ. δολάρια για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο και να υπονομεύσει τον αντίκτυπο των κυρώσεων. Η Ρωσική κεντρική τράπεζα έχει επάρκια αποθεμάτων στο εσωτερικό τόσο από προηγούμενες μεγάλες εκδηλώσεις (καλλιτεχνικές και αθλητικές) όσο και από συνεχή εισροή τους τελευταίους μήνες.

27 Φεβ.

Τα ρωσικά στρατεύματα πιέζουν προς τρεις ουκρανικές πόλεις (Κίεβο, Χάρκοβο και Χερσώνα). Φαίνεται να αντιμετωπίζουν σκληρή αντίσταση που αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι επιβραδύνει την προέλασή τους. Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας εκτιμά ότι οι ρωσικές απώλειες είναι 4.500 νεκροί, 150 άρματα μάχης και 700 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού καταστράφηκαν και επτά μαχητικά αεροσκάφη και 26 ελικόπτερα κατέρριψαν. Η Ρωσία ανεφέρει ότι δεν έχει παραπάνω από 400 νεκρούς στρατιώτες. 

Απαγόρευση διέλευσης ρωσικών αεροσκαφών στον εναέριο χώρο της ΕΕ. Τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης Russia Today, Sputnik και οι θυγατρικές τους απαγορεύονται από τα ραδιοφωνικά κύματα της ΕΕ και το διαδίκτυο. Φήμες ότι θα αποκλειστούν επιλεγμένες ρωσικές τράπεζες από το διατραπεζικό σύστημα συναλλαγών SWIFT, αποκόπτοντάς τες ουσιαστικά από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Είναι άγνωστο πως θα πληρώσουν για το ρωσικό φυσικό αέριο οι Ευρωπαίοι αν συμβεί αυτό. Επίσης γίνεται γνωστό ότι υπάρχει ένα παράλληλο σύστημα διατραπεζικών πληρωμών που χρησιμοποιούν τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα. Η Νορβηγία αποσύρει μεγάλου χρηματικού ποσού επενδύσεις, κυρίως μετά τα μέτρα της ΕΕ και των ΗΠΑ. Η εταιρεία BP αποσύρεται από τη Ρωσία. 

28 Φεβ.

Σε μια συμβολική κίνηση, η Ουκρανία υποβάλλει αίτηση για ένταξη στην Ε.Ε. Ρωσία και Ουκρανία διεξάγουν τον πρώτο γύρο συνομιλιών για κατάπαυση του πυρός στα σύνορα με τη Λευκορωσία, μετά από πέντε ώρες δεν καταλήγουν σε συμφωνία. Ο μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αρνείται ότι τα ρωσικά στρατεύματα στοχεύουν αμάχους, λέγοντας: «Ακούμε ψέματα και δόλο για τον αδιάκριτο βομβαρδισμό ουκρανικών εγκαταστάσεων, νοσοκομείων και σχολείων. Ο ρωσικός στρατός δεν απειλεί τους αμάχους στην Ουκρανία. δεν βομβαρδίζει τις μη στρατιωτικές υποδομές».

Βομδαρδίζεται το Χάρκοβο, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας όπου ζουν 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι. Το ρωσικό πυροβολικό βομβαρδίζει κατοικημένες συνοικίες, σκοτώνοντας τουλάχιστον 11 ανθρώπους, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους. Ο Ουκρανός πρόεδρος λέει ότι το σχέδιο της Ρωσίας είναι να τρομοκρατήσει τον άμαχο πληθυσμό της χώρας. Η Ρωσία δηλώνει ότι στο πλευρό της Ουκρανίας πολεμάνε μισθοφόροι. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ξεκινά την πρώτη έκτακτη σύνοδό της εδώ και δεκαετίες για να συζητήσει την εισβολή της Ρωσίας. Περισσότεροι από 500.000 Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, αναφέρει ο ΟΗΕ. Η εταιρεία Shell αποσύρεται από τα κοινά πρότζεκτ με τη Gazprom και την εμπλοκή της στον αγωγό Nord Stream 2 που έχει καθυστερήσει υπερβολικά η ολοκλήρωση του.

Το ρωσικό νόμισμα υποτιμάται κατά 30% και καθιερόνονται Capital Control στη χώρα. Αρχίζουν οι ουρές στα ΑΤΜ. Η ΕΕ, μαζί με τις ΗΠΑ και άλλους συμμάχους, απαγορεύει τις συναλλαγές με τη Ρωσική Κεντρική Τράπεζα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούν να αποσταλούν πληρωμές σε ρωσικές εταιρείες και οντότητες.

1 Μαρ.

Ρωσικό κονβόι τεθωρακισμένων και λοιπών στρατιωτικών οχημάτων μήκους 65 χιλιομέτρων συγκεντρώνεται στα περίχωρα του Κιέβου. Η πίεση αυξάνεται στο Χάρκοβο και τη Μαριούπολη στα ανατολικά και στη Χερσώνα στα νότια της χώρας. Αναφέρεται ότι οι Ρώσοι χρησιμοποιούν βόμβες διασποράς εναντίον αμάχων, ενώ Ουκρανοί αξιωματούχοι κατηγορούν τη Ρωσία ότι στόχευσε έναν τηλεοπτικό πύργο στο Κίεβο σε μια επίθεση που σκότωσε πέντε άτομα. Kλείσιμο του αμερικανικού εναέριου χώρου σε ρωσικές πτήσεις. Ο Ουκρανός πρόεδρος καλεί τα δυτικά έθνη να επιβάλουν ζώνη απαγόρευσης πτήσεων για ρωσικά αεροσκάφη. Οι ΗΠΑ απορρίπτουν το αίτημα θεωρώντας ότι η κίνηση θα μπορούσε να οδηγήσει την Ουάσιγκτον σε άμεση σύγκρουση με τη Μόσχα. Η Τουρκία αρνείται να κλείσει τον εναέριο χώρο της και παραμένει ως ουδέτερη χώρα χωρίς να παίρνει το μέρος των Ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

2 Μαρ.

Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι οι δυνάμεις της κατέλαβαν τη Χερσώνα, στη νότια Ουκρανία. Οι τοπικές αρχές αρνούνται ότι η πόλη έπεσε, αλλά λένε ότι τα ρωσικά στρατεύματα την έχουν περικυκλώσει. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ εγκρίνει ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα που καταδικάζει τη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία και απαιτεί την άμεση αποχώρηση. Το ψήφισμα υποστηρίζεται από 141 από τα 193 μέλη της συνέλευσης. Τριάντα πέντε κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, απέχουν. Πέντε καταψηφίζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: