31 Ιουλ 2022

αυτά τα καλύτερα του υπόλοιπου είκοσι δύο

Ναι! Ναι!!! ΝΑΙ!!!
Καλοκαιριάτικα και σκάει όχι ο τζίτζικας αλλά ο Emeka Ogboh μ' ένα κάρο ήχους απ' τη Δυτική Αφρική. Δεν είναι απλά ηχογραφήσεις περιβάλλοντος (κυρίως αστικού) και οι ηλεκτρονικοί ήχοι που κάνουν αυτό το δίσκο μαγευτικό. Δεν είσαι εσύ υποχρεωμένος ν' ακολουθήσεις στις συντεταγμένες του τίτλου για να βρεθείς στο δρόμο Ojuelegba στο Lagos της Νιγηρίας. Ξεκάθαρα επίσης δεν μπορείς να ξες τι το μυσταγωγικό είχε αυτό το σημείο στα αρχαία χρόνια. Αρκεί να μάθεις ότι εκεί ο κατασκευασμένος θεός Eshu των Yoryba της Νιγηρίας ήταν ένα προστατευτικό και καλοπροαίρετο πνεύμα που υπηρετούσε (κι υπηρετεί ακόμα) έναν ανώτερο θεό ως αγγελιοφόρος μεταξύ ουρανού και γης. 
Ο δημιουργός ανακάτεψε (σχεδόν ενορχήστρωσε) μαεστρικά συνεντεύξεις με οδηγούς και περαστικούς, μαζί και τους ήχους των λεωφορείων και της κίνησης στον πολυσύχναστο όλο το 24ώρο δρόμο. Σχεδόν αντιλαμβάνεσαι τις μυρωδιές από τις υπαίθριες αγορές των τοπικών εδεσμάτων κι αρχίζεις να ολισθαίνεις στο παρελθόν απ' τις ιστορίες και τις παραδόσεις των Νιγηριανών. Οι ηχογραφήσεις του κεντρικού αυτού δρόμου και οι φωνές των περίοικων δένουν τόσο μαγικά που δύσκολα θα σταματήσει ο ακροατής να πάλλεται με τους ηλεκτρονικούς ήχους που τις εμπλουτίζουν. Δονήσεις και χτύποι σε διαφορετικές ταχύτητες, ένας τοίχος θορύβου από κορναρίσματα και φωνές και η ελπίδα στο τελευταίο κομμάτι ότι αυτή η αναρχία θα οδηγήσει σ' ένα μέλλον ελευθερίας και δημιουργίας για το μακρινό Lagos.
Κυκλοφορεί σε διπλό βινύλιο και ψηφιακά από την Danfotronics, νεοσύστατη δισκογραφική εταιρεία του 45άχρονου Emeka Ogboh με έδρα το Βερολίνο.

Beanna - mejiwahn (07/2022)
Καλοκαιρινοί ρυθμοί, θάλασσα ήχων, παραποιημένων αντρικών φωνών και γυναικείων φωνητικών, εύπεπτες ηχογραφήσεις στα μέρη του Oakland, Livingston, Minneapolis και Carpinteria ανάμεσα στα χρόνια 2019 με 2022.

Hellfire - black midi (07/2022)
Έχουμε ανάγκη τους σούπερ-ήρωες μας, έτσι δεν είναι; Προσπαθώ να καταλάβω το hype. Δεν μπορώ.

God's Country - Chat Pile (07/2022)
Τις θες τις φωνές σου, έτσι; Ίσως ναι, ίσως όχι, ίσως απλά ίσως... Κάτι με κιθάρες έστω, απ' την Oklahoma.

Mummy And Daddy - Whitehouse (07/2022)
Και τα παιδιά και οι παππούδες κι οι γιαγιάδες κι όλη η ελληνορθόδοξη οικογένεια. Πάνε είκοσι χρόνια κιόλας...

Reset - Panda Bear & Sonic Boom (08/2022)
Κάτοικοι Πορτογαλίας, πολύ παρελθόν, ιδέες από παλιές - πολύ παλιές - δεκαετίες ποπ, όμως γιατί δεν αφήσαν τους εαυτούς τους ελεύθερους; Με τόσα cleared (προφανώς) samples που ο καθένας ονειρεύεται να 'χει στα χέρια του να δουλέψει... Εννιά τραγουδάκια που θα μπορούσαν... αλλά δεν μπόρεσαν.
 
Broken Gargoyles - Diamanda Galás (08/2022)
Οι δίσκοι (κασέτες, σιντί, κατεβάσματα κτλ) κρίνονται από την ατμόσφαιρα που δημιουργούν. Αν μπορούν να σταθούν μόνο τους, αν μπορούν να σε κερδίσουν, αν έχουν νόημα ύπαρξης κι αξίζουν τον πολύτιμο χρόνο σου και μόνο αν σε τραβήξουν από κάθε είδους οθόνη και σε σώσουν απ' την κόλασή σου.

Rebootleg vol​.​1&2 - Acid Mothers Temple & The Melting Paraiso U.F.O. (09/2022)
Ή νιώθεις την ανάγκη για να μείνεις σύγχρονος μαζί τους ή αλλιώς πήγαινε για σουβλάκια, βρακιά και κάλτσες σε κάποια φθινοπωρινή εμποροπανήγυρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: