12 Απρ 2020

Tree Speaks : “Ohms” Soul Jazz Records (March 2020)



Δεν είναι η πρώτη ούτε θα είναι η τελευταία φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Η (πρόσφατη) ιστορία έχει ως εξής… Στις 22 του Γενάρη που πέρασε το δισκάδικο Sounds of Universe (ουσιαστικά η έδρα της Soul Jazz Records στο Λονδίνο) έβγαλε τις 100 μοναδικές κόπιες του white label επτάιντσου “Invisible Sine Wave / Witch Wound” από τους Trees Speak και ξεπούλησε μέσα σε τριάντα λεπτά! Περίπου όσο χρειάζεται η ζύμη για τα τυροπιτάκια που αφήσατε σκεπασμένη για να φουσκώσει.

Πίσω από το όνομα κρύβεται (όχι πολύ καλά είναι η αλήθεια), ο Daniel Martin Diaz. Ένας καλλιτέχνης με έδρα την Αριζόνα, αρκετά γνωστός για τις artwork εργασίες που έχουν βρει πρόσφορο έδαφος να παρουσιαστούν σε περιοδικά (Rolling Stone, Spin, Huffington Post), γκαλερί, τηλεοπτικές σειρές (Game of Thrones, Black Mirror) και εξώφυλλα για την Atlantic Records. Ο ζωγράφος ήταν ενεργός και μουσικά από το 2005 και για μια δεκαετία, μέχρι λίγο πριν εκτοξευτεί η φήμη του δηλαδή, με το σχήμα Blind Devine όπου οι gothic, alternative, trip hop, shoegaze ρυθμοί του συνοδευόντουσαν από τη φωνή της Paula Catherine Valencia. Τίποτα το συνταρακτικό, μερικά cd μόνο γεμάτα ατμοσφαιρικές κλαψιάρικες μελωδίες.

Fast Forward, και η Soul Jazz, γνωστή για τις επανακυκλοφορίες δίσκων ethnicworld reggae αλλά και για τις συλλογές της – αφιερώματα, αποφασίζει να βγάλει κάτι καινούργιο, πράγμα σπάνιο γι’ αυτήν αλλά αρκετά επικερδές σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Ας διαλογιστούμε λίγο στους ήχους του Plantasia από τον Mort Garson που τόση επιτυχία έκανε όταν επανακυκλοφόρησε πρώτη φορά από το 1976 πέρυσι κι ας συνεχίσουμε… Ηχητικά οι Tree Speaks κινούνται μεταξύ krautrock και σύγχρονης ψυχεδέλειας, δηλαδή στο παρελθόν! Μια τέλεια ηχητική συνοδεία στις εικόνες που ζωγραφίζει ο Daniel. Απλά ριφ, επαναλαμβανόμενα, μυσταγωγικά beats να έρχονται και να φεύγουν, σαν ένα soundtrack της εποχής μετά την αποκάλυψη. Η φύση ξαναγεννιέται ολόιδια ανακατεμένη μέσα σε synths και free jazz φόρμουλες. Η ιδέα πίσω από τους Trees Speak είναι η αμφίδρομη επικοινωνία μέσω της σύγχρονης τεχνολογικής εξέλιξης με τα δέντρα.

Στο σύνολο του δίσκου μπορείς να βρεις πολλές αναφορές. Αλλά τι σημασία έχει; Είναι ένα τίμιο πόνημα, πολύ καλά δουλεμένο, με τις πηγές του να διακρίνονται χωρίς ντροπές και το σημαντικότερο κυλάει ευχάριστα. Μπορεί να συνοδέψει τις διάφορες δραστηριότητες που καλείσαι σήμερα να ασκήσεις εντός των έξι τοίχων (βάζω μέσα και το πάτωμα που περπατάμε και το ταβάνι που ρεμβάζουμε). Πράγματι, 17 ορχηστρικά κομμάτια μαζί με ένα επτάιντσο δώρο (η επανακυκλοφορία του white label) ήρθαν τον κατάλληλο μήνα που η μουσική συντροφεύει κάθε κίνηση στην απομόνωση της οικίας μας και μακριά από τον έξω κόσμο. Ο συνδυασμός επιστήμης και φιλοσοφίας στην υπηρεσία της εσώκλειστης φαντασίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: