6 Δεκ 2020

Cecilia Eudave - Μικροκαταρρεύσεις, εικοσιένα σύντομα κείμενα ασυνήθους ή φανταστικής φύσεως

Στην αρχή τ' όνομα σου είναι άγνωστο. Καλό αυτό; Αναλόγως τον χαρακτήρα που έχεις διαμορφώσει και τις αντοχές για νέες εξερευνήσεις και λογοτεχνικές ανακαλύψεις. Εμένα μ' εξιτάρει μια νέα γραφή, νέες λέξεις, περίεργα σχέδια κι αναλόγως περίπλοκες μεταφραστικές ομαδικές προσπάθειες. Μ' αρέσει να είναι προσεγμένη η έκδοση απ' όλες τις πλευρές που την αποτελούν, στα χρώματα του εξωφύλλου και στο χαρτί, στα εισαγωγικά κι επίμετρα αλλά μέχρι και στον κολοφώνα. Έτσι αν "είστε ξύπνιος" θα καταλάβετε ότι είναι προς τιμήν σας που κάποιοι ξύπνησαν νωρίτερα κι έκαναν ότι μπορούσαν.

Απλά τα πράγματα για την αφορμή της δημιουργίας για τη Σεσίλια Εουδάβε (Cecilia Eudave, γεννημένη στη Guadalajara του Μεξικού στις 11 Απριλίου 1968). Η συγγραφέας πνιγόταν στη δουλειά και κατόπιν συμβουλής ξεκινά να γράφει ένα μικρό κείμενο στο τελείωμα κάθε μέρας για να συνεχίσει ν' αναπνέει και να  μην καταρρεύσει. Έτσι γεμίζουν οι λιγοστές σελίδες της καλαίσθητης έκδοσης στα τέλη του 2019 από τις Εκδόσεις Οκτάνα από τη Θεσσαλονίκη.

Λίγες λέξεις που περιγράφουν πολλές ιδέες. Φανταστικές ιστορίες αντικαθιστούν την γκρίζα καθημερινότητα όπου αντικείμενα σκέφτονται κι ενεργούν ή δέντρα παραμερίζουν τη λογική και πλάθουν τη ζωή. Αυτές οι μικρο-ιστορίες έχουν απ' όλα. Κάποιες ίσως θεωρηθούν απλά σχέδια μιας δύσκολης μέρας που είχε ξεζουμίσει τη συγγραφέα. Άλλες είναι μεστές κι έτοιμες για να αφήσουν χώρο στο μυαλό σου να περιπλανηθεί σε μικρούς λαβυρίνθους. Μερικές δεν χρειάζονται περισσότερη έκταση κι ολοκληρώνονται στις επαρκείς σειρές τους. Οι άυλες πραγματικότητες, γεμάτες προειδοποιήσεις κι αποφθέγματα, με την διακριτική απογοήτευση των πραγμάτων περί κάθε λογής ασυνήθους ή φανταστικής φύσεως!

 

Η μεξικανή συγγραφέας και πανεπιστημιακός έχει εκδώσει τρία μυθιστορήματα και αρκετές συλλογές σύντομων διηγημάτων. Σε αυτά τα μικρά εικοσιένα κείμενα ταλαντεύεται μεταξύ της ασυνήθους πεζογραφίας και του φανταστικού. Είναι κάτι σαν οι προσωπικές της ασκήσεις ενδυνάμωσης χαρακτήρων μέσα στο μικρότερο δυνατό χρόνο. Χωρισμένες σε ενότητες και διανθισμένες με σχέδια της Εύης Τσακνιά οι Μικροκαταρρεύσεις στέκονται αγέρωχα πίσω απ' τα μάτια του αναγνώστη και χλευάζουν τον όγκο λέξεων, σελίδων και προσπαθειών της κάθε βιβλιοθήκης. Γιατί έτσι ακριβώς δημιουργήθηκαν. Ως σύντροφοι της ευάλωτης ανθρώπινης στιγμής, της παράδοξης και σύντομης ώρας που η μέρα φεύγει ξωπίσω και το πνεύμα απομυζά τις τελευταίες στιγμές σωφροσύνης και ονειρικής διαύγειας πριν παραδοθεί στη λήθη της νυχτός.   

Περισσότερα εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: