6 Δεκ 2020

Peter May - Lockdown, μια αστυνομική νουάρ ιστορία στην εποχή του εγκλεισμού

Την άνοιξη του 2020 ο Σκωτσέζος Peter May είναι κλεισμένος μέσα στο σπίτι του στη Γαλλία καθώς ένας νέος κορονοϊός σαρώνει ολόκληρο τον κόσμο. Η κοινωνία αλλάζει με γοργούς ρυθμούς, σχεδόν καταρρέει, ενώ ο συγγραφέας ανασύρει το βιβλίο - θρίλερ "Lockdown" που είχε ολοκληρώσει το 2005 και δεν είχε καταφέρει να εκδώσει νωρίτερα. Τότε θεωρήθηκε μη ρεαλιστικό και δεν του δόθηκε η δυνατότητα κυκλοφορίας για μιάμιση δεκαετία. Μέχρι που τα γεγονότα του πραγματικού Lockdown φέρνουν το μυθοπλαστικό πλαίσιο να είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.

Μια αστυνομική υπόθεση εξιστορεί πόσο χειρότερα θα μπορούσαν να είναι τα πράγματα και ο αναγνώστης συμμετέχει σε ένα νουάρ μυθιστόρημα που εξελίσσεται σε κατάσταση εγκλεισμού μια μητρόπολης (Λονδίνο). Το σύστημα υγείας συντρίβεται από τα υψηλότατα ποσοστά διασποράς και θνησιμότητας. Οι περιγραφές είναι ακριβείς και σοκαριστικές και η πραγματικότητα αντιγράφει τη φαντασία στο ζοφερό μέλλον που είναι πλέον παρόν.

Με κατεπείγοντα νόμο ένα μικροσκοπικό πάρκο, όαση αστικού πρασίνου ανάμεσα στον αστικό όγκο, μετατρέπεται σε εργοτάξιο. Εκεί με καθημερινές βάρδιες δεκαοχτώ ωρών οι εργάτες πυρετωδώς ετοιμάζουν τις βοηθητικές πτέρυγες του γειτονικού νοσοκομείου. Ώσπου σ' ένα λάκκο τριών μέτρων που ετοιμάζονται να γεμίσου τσιμέντο ο επιστάτης εντοπίζει ένα σάκο με ανθρώπινα οστά. Ένας αστυνομικός απ' τη Σκωτία που μένει σε εργατική συνοικία και ονειρεύεται ποιοτικό χρόνο με τον γιο του και μια καθηλωμένη σε αναπηρικό καροτσάκι Ασιάτισσα εγκληματολόγος προσπαθούν να φτιάξουν το παζλ κρατώντας τις αποστάσεις σε μια πόλη που χτυπιέται αδυσώπητα και μειώνεται δραστικά ο πληθυσμός της.

Αυτή η παράξενη απροσεξία της απόδειξης ενός ακραίου εγκλήματος και μιας συνωμοσίας, συμβαίνει τη στιγμή που η κοινωνία καταρρέει και χιλιάδες νεκροί κάτοικοι της πρωτεύουσας καίγονται στο παλιό εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος. Η πόλη βρίσκεται σε lockdown και η πανδημία δείχνει το χειρότερό της πρόσωπο. Οι φαρμακοβιομηχανίες μάχονται για την επικράτηση εμβολίου κατά της γρίπης των πτηνών που έχει περάσει στους ανθρώπους. Σ' αυτούς τους άδειους δρόμους, με την απαγόρευση βραδινής κυκλοφορίας και την έλλειψη νέων τραγουδιών εδώ και δυο μήνες, ο αστυνομικός ξεδιαλύνει το κουβάρι του μυστηρίου. 

Η αστυνομική ιστορία στη σύγχρονη εποχή του εγκλεισμού του συγγραφέα Peter May δεν είναι απλά προφητικά τρομακτική. Μια υπόθεση ανθρωποκτονίας στο αποκλεισμένο Λονδίνο και στους δρόμους του όπου στα σημαντικότερα τουριστικά αξιοθέατα περιπλανιέται το αναγνωστικό κοινό σαν άλλοι παρίες και σύγχρονοι λεπροί. Ένα καθηλωτικό θρίλερ που αγγίζει τις συνθήκες του σημερινού Lockdown. Με πρωταγωνιστή έναν αστυνομικό που χάνει οικογένεια και καριέρα, ενώ προσπαθεί να προλάβει αδίστακτους δολοφόνους και να ταυτοποιήσει τον εγκληματία που κινεί τα νήματα. 

Διορατικός ο συγγραφέας αφήνει τους ήρωες του να περιδιαβαίνουν σε δρόμους που ελέγχει ο στρατός και η αστυνομία, να βρίσκουν παράνομη διασκέδαση σε υπόγεια μπαρ του Σόχο, να φοράνε συνέχεια υφασμάτινες μάσκες και το οποιοδήποτε απλό φτέρνισμα να προκαλεί πανικό. Ακόμα και η τέχνη έχει φτάσει σε προκλητικό κι ακραίο σημείο για να γίνει αποδεκτή, ενώ το εμπόριο ανθρώπων και το δράμα της διπλανής πόρτας δεν είναι αρκετά να συγκινήσουν κανένα κάτω από τέτοιες κοινωνικές συνθήκες. Τελικά το ερώτημα που τίθεται κάποια στιγμή στην αστυνομική νουάρ ιστορία του Peter May "αν δεν ζούμε τη ζωή όταν μπορούμε, θα πεθάνουμε χωρίς να έχουμε ζήσει ποτέ" μένει ως αναπάντητος οιωνός. 

Περισσότερα εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: