13 Δεκ 2020

Οι καλύτερες μουσικές ταινίες / ντοκιμαντέρ : The Filth and the Fury (2000)

 
Έχεις την ευκαιρία σου, γιατί είσαι αγανακτισμένος, δεν έχεις και τίποτα να χάσεις, θες αυτό που κάνεις να είναι τόσο απλό που μπορούν όλοι να το κάνουν, αλλά δεν το κάνουν και το κάνεις εσύ για να αποδείξεις ότι γίνεται. Κρατάει δυο χρόνια. Ένας φεύγει, άλλος έρχεται, η άχαρη θέση του μπασίστα στοιχειώνει τους υπόλοιπους και το τέλος έρχεται για λάθος σκοπούς την πιο σωστή ώρα.

Μία παραγωγή είκοσι χρόνια μετά την πρώτη (The Great Rock And Roll Swindle), τότε που η άποψη και τα ρούχα του Malcolm ήταν ακόμα στα πάνω τους. Οι επιζήσαντες το 2000 λένε την ιστορία καθώς στέκονται στις σκιές. Ίσως αμερόληπτα, ίσως πιο σοφά με το πέρασμα του χρόνου, των δικαιωμάτων και μιας ανάμνησης ότι αυτά ήταν τα δικά τους 15 λεπτά, αλλά ήταν τόσο έντονα και καλά που αλλάξανε τον κόσμο. 

Ήταν τα χρόνια 1975 - 1977 που στοίχειωσαν αυτά παιδιά. Κι ήρθαν τ' άλλα που μάθανε ν' αγοράζουν δερμάτινα και να μπούνε στο καλούπι του πανκ, με τα βαμμένα μαλλιά και τα ναρκωτικά, με ότι πια τους πουλήσανε κι αυτά αγοράσανε. Καμία διαφορά. Και τον Ιανουάριο του '78 όταν ο τραγουδιστής σε μια συναυλία στην αντίπερα όχθη δήλωσε το τέλος, οι υπόλοιποι παρέμειναν να ηχογραφούν για ένα τελευταίο χαρτζιλίκι. 

Το 1996 οι τέσσερεις ξαναρίξανε το όνομα στις συναυλιακές αρένες και το 2006 άνοιξαν την πόρτα του Rock 'n' Roll Hall of Fame παρόλο που δεν παρευρέθηκαν. Δεν ήταν αυτά που έφτυναν; Υπάρχει απάντηση; Ή κάτι τέτοιο χωρίς αναφορά υποκειμένου; "He was a good writer but he didn't look like a Sex Pistol and he was always washing his feet. His mum didn't like the songs."


H ιστορία δείχνει λιγότερη κερδοφορία για τα επόμενα 40 χρόνια: Πρώτος ο Sid Vicious που δεν κατάφερε ποτέ να αποσχιστεί από την Nancy Spungen τα έκανε όλα γρήγορα κι έφυγε το 1979. O Johnny Rotten γίνεται πάλι John Lydon, και παλεύει πολύ γρήγορα (1978) και σχετικά έντιμα με τους Public Image Ltd (PiL) μέχρι το 1984, μετέπειτα με την αποχώρηση του κιθαρίστα Keith Levene (Clash) και του μπασίστα Jah Wobble απέδειξε ότι δεν μπορεί να καταφέρει τίποτα μόνος του. Όλοι ήταν βιαστικοί και μαζί η εταιρεία Virgin να καρπωθούν ότι ξέφυγε από τον μάνατζερ έτσι αμέσως το 1979 κυκλοφορεί και το soundtrack "The Great Rock 'n' Roll Swindle". Oι Cook & Jones είχαν αρχικά "δουλειά" ως Sex Pistols χωρίς τραγουδιστή, ενώ το 1980 σχημάτισαν για 2 χρόνια τους The Professionals. Oι τέσσερεις μεσήλικες και βάλε βρέθηκαν τόσο για την Filthy Lucre Tour του 1996 όσο και για τη συναυλία στο Λονδίνο το 2002 για το Queen's Golden Jubilee! Το 2006 τα δικαιώματα που κέρδισαν μέσω δικαστηρίων στις αρχές του '80 πουλήθηκαν στην Universal! Oι νεκρο-ζώντανες εμφανίσεις συνεχίστηκαν, ο δίσκος ξαναβγήκε, ένα άρωμα με το όνομά τους κυκλοφόρησε και η ιστορία που ξεκίνησε σαν επανάσταση για 2 χρόνια και συνεχίστηκε σαν τραπεζική κατάθεση για τα εικοσαπλάσια και βάλε συνεχίζεται. Έτσι γίνεσαι αυτό που έφτυνες. Γιατί; Είναι πολλά τα λεφτά καρδιά μου...

Δεν υπάρχουν σχόλια: